Erätaitojen opiskelua koulussa

Erätaitojen opiskelua koulussa

Pöllönkankaan koululla on ollut muutaman vuoden ajan mahdollisuus valita valinnaisaineeksi erätaidot. Koulumme on mukana sekä Liikkuva koulu että Vihreä lippu- projekteissa, joten valinnaisaine vastaa hyvin koulun painopistealueita. Tavoitteena on antaa oppilaille valmiuksia liikkua luonnossa ymmärtäen ja kunnioittaen sitä. Luonnollisesti kestävän kehityksen periaatteet osa opetusta. Yhdessä olemme etsineet erilaisia tapoja nauttia luonnosta ja toimia siellä erilaisissa olosuhteissa.

Valinnaisaineen tavoitteena ei ole tuottaa kaiken oppineita ”eräjormia” vaan availla ovia luonnon tarjoamaan monipuoliseen maailmaan. Oppilailta valinnaisaine on vaatinut seikkailuhenkeä ja reipasta retkeilymieltä

Erätaitovalinnaisaine on integroinut monia yläasteen oppiaineita. Olemme hyötyneet biologian tunneilla opituista asioista. On ollut kiva, kun retkillä on tunnistanut lintuja, nisäkäslajeja ja kasveja. Kotitaloutta on tullut, kun olemme retkillä opetelleet valmistamaan eri välinein maittavia ja täyttäviä retkiruokia. Se on ollut puhdasta matematiikkaa, kun olemme laskeneet retkellä tarvittavien ruokien määriä. Olemme pohtineet miten ruoka säilyy erilaisissa eräoloissa ja miten voimme hyödyntää luonnonantimia.

Liikuntaa on tullut paljon ja eri välinein. Retkillä ja vaelluksella olemme kehittäneet kartanlukutaitoa sekä suunnistustaitoja. Tiedämme miten toimia  eksymistilanteissa. Maantiedon sisältöjä olemme havainnoineet käytännössä esim. Syötteellä geologisella polulla.

Toki retkillä on kehittyneet myös perusretkeilytaidot kuten tulenteko ja käsityötaidot. Olemme tutustuneet erilaisiin retkeilyvarusteisiin ja retkeilyvaatemateriaaleihin (käsityöt). Olemme tutustuneet Suomen kansallispuistoihin ja retkeilyalueisiin ja osa näistä on historiallisiakin kohteita.

Olemme tehneet erilaisia retkiä ja kokeilleet eritapoja liikkua luonnossa. Ensimmäinen retki oli syksyinen laavuretki Sanginjoelle. Olemme tehneet laturetken hiihtäen. Kevätretkellä pyöräilimme Letonniemeen. Lyhyen ”testivaelluksen” teimme Tervareitin varrella sijaitsevalle Kallioselän kämpälle. Pidempi vaellus suuntautui Syötteen kansallispuistoon. Talvella retkeilimme lumikengillä. Ja tänä keväänä teimme pienen fotosafarin Hietasaareen. Vielä kevään aikana teemme linturetken sekä päättöretken Hailuotoon.

”Erätaidoissa olemme oppineet mm. tekemään hyvän nuotion, laittamaan retkiruokaa, minkälaisia vaatteita kannattaa käyttää ja milloin, ensiaputaitoja ja miten suunnitellaan hyvä reitti. Olemme oppineet myös pakkaamaan ja kunnioittamaan luontoa.

Tulevaisuudessa siitä että osaa tehdä nuotion ja ensiaputaidoista on aina hyötyä. Suunnistus- ja reitinsuunnuttelutaidot säästävät aikaa kun liikkuu uudella alueella.

-Iita ja Eve”

”Olen tyytyväinen päätökseeni 7.lk kun otin valinnaisaineeksi erätaidot. Erätaidoista on ollut minulle paljon hyötyä ja olen oppinut uusia asioita. Olen oppinut miten retkikeitintä käytetään tai millä tavoin rinkka voidaan pakata kunnolla. Olen myös oppinut suunnistamista ja kartan käyttöä, liikkumaan luonnossa enemmän, olen oppinut luontokuvausta ja kunnioittamaan luontoa ja elämään luonnon armoilla, opin myös pukeutumaan oikein ja käyttämään oikeita varusteita.

Olen iloinen, että erätaidot ryhmä tehtiin sillä olen ahkera liikkumaan luonnossa ja kalastamaan. Erätaidon opeista on ollut hyötyä myös pelkässä arkielämässä. Suosittelen mielelläni myös muillekkin että he valitsisivat erätaidot jos pitävät luonnossa käymisestä ja liikunnasta.

-Topi

Erätaitoja on hyvä osata, sillä Suomessa on paljon metsää, jossa pitää tarvittaessa osata selviytyä. Olemme oppineet erätaitojen tunneilla tulevaisuudessa hyödyllisiä taitoja, kuten kärsivällisyyttä, yhteistyökykyä ja ensiaputaitoja. Olemme tehneet hiihto-, pyöräily- ja lumikenkäilyretkiä. Syksyllä vaelsimme 3 päivää Syötteellä. Olemme yöpyneet metsässä teltassa monia kertoja, ja paljon muuta. Näillä retkillä opimme paljon asioita, kuten nuotion teko, oikeaoppinen pukeutuminen, minkälaista retkiruoan pitäisi olla ja miten pakataan. Erätaitojen opiskelu on ollut todella mukavaa, vaikka varsinkin pidemmillä retkillä on välillä väsyttänyt ja ärsyttänyt. Yhteishenki ryhmässämme on erinomainen. Tämä valinnaisaine oli ehdottomasti oikea valinta.

-Daniel


Log out of this account

Leave a Reply