Pohjois-Suomen Erämessut

Messukävijälle

MESSUJEN LIPPUKAUPPA ON AVATTU

Lippukauppaan etusivun painikkeesta

Liput: 

Aikuiset:                              20€
Nuoret (10 – 15v.):             10€
Kokoaika aikuiset (to – su) 40€
Kokoaika nuoret (to – su)   20€

Kokoaikaliput vaihdetaan rannekkeeseen sisäänkäynnillä.

Alle 10 vuotiaat lapset pääsevät messuille ilmaiseksi aikuisen kanssa.

Avustaja ilmaiseksi avustettavan kanssa.

Ryhmäliput, vähintään 10 hlö -10%. Ryhmäliput tilattavissa info@lapinmessut.fi viimeistään 5,5,2023 mennessä.

Messut ovat avoinna:
Torstai 18.5. klo 10-18, perjantai 19.5. klo 10-18, lauantai 20.5. klo 10-18 ja sunnuntai 21.5. klo 10-16

MESSUJEN TURVAOHJEET TÄSTÄ mm. koirien tuominen messualueelle on kielletty

MESSUILLA MONIPUOLISTA OHJELMAA


Messuilla tapahtuu monessa paikassa
Ouluhallin ohjelmalavan ohjelma TÄSTÄ
Eräkinon ohjelma TÄSTÄ
Vapepan ohjelma TÄSTÄ
Metsästäjäliiton osastolla U 102 omaa ohjelmaa
Lapsille koko messujen ajan ohjattua toimintaa Ouluhallissa osastolla A 3-8 ja ulkoalueella. Sisällä puuhapaikassa esiintyy Taikuri Elias joka päivä klo 12.00 ja 14.00. Puuhapaikassa mm. piirustusta, kasvomaalausta ja ongintaa. Ulkoalueella seikkailu- ja kepparirata. Messualueella etsitään myös alueelle eksyneitä metsäneläimiä.

PARKKIALUEET OULUHALLIN LÄHEISYYDESSÄ

OSAON PARKKIALUEET
Kotkantie 2 (kartta)
Liikenteenohjausmaksu 4 €
Alueelta maksuton bussikuljetus (Saaga Travel) messualueelle joka päivä alkaen klo 9.30. Bussi kulkee nonstoppina ja viimeinen bussi lähtee messualueelta 30 min messujen päättymisestä.

KIVIHARJUNPARKKIALUE (kartta). Ei ole käytössä lauantaina)
Liikenteenohjausmaksu 4€
Alueelta lyhyt kävelymatka messualueelle. Kartassa reitti.

Rautatieasemalta ja linja-autoasemalta lyhyt kävelymatka messualueelle

RAUHAPARKKI
Professorintie 9
Sisäänkäynnit läntisellä puolella (Professorintien kautta) ja itäisellä puolella (Kiviharjuntien kautta) 800 autopaikkaa, joista asiakaspysäköintiin kerrokset K1-2B, henkilökunnan pysäköintiin kerrokset 2C-5

19 invapaikkaa

Huom! Kohteessa maksu vain yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla, EI KÄTEISMAKSUA
Pysäköintitilan vapaa korkeus on max 230cm

AVOHOITOTALO
Kiviharjuntien päässä

150 autopaikkaa, joista 82 ap asiakaspysäköintiin ( T-kerros ) Pysäköintitilan vapaa korkeus on max 220cmIHuom! Kohteessa maksu vain yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla, EI KÄTEISMAKSUA

Majoitustarjous messukävijälle


Leiritie 10, puh. 044 7031359

Nallikarin Lomakylän majoitustarjous: 

Tervetuloa Nallikari Lomakylään, Ouluun. Lomakylämme sijaitsee vain 4,5 kilometriä kaupungin keskustasta, meren äärellä, Nallikarin kuuluisan rannan vieressä. Messutarjoukseen TÄSTÄ

herkuttelmaan Pohjois-Suomen Erämessuille


Pohjois-Suomen Erämessuille rakentuu tänäkin vuonna erillinen ja monipuolinen ruokamaailma-alue anniskeluoikeuksin. Ruokamaailmassa tarjolla on kotimaisia ja paikallisia makuja trendikästä steert foodia ja kasvisruokaa unohtamatta. KOKO TARJONTA TÄSTÄ 

MESSUJEN OHJELMA RAKENTUU MESSUJEN LÄHESTYESSÄ

Pohjois-Suomen Erämessut haluaa kannustaa naisia eräilyn pariin
Jenni Räinä

Messuilla esiintyy joka päivä naiseräilijä, joka kertoo omasta suhteestaan luontoon ja omasta eräilyharrastuksesta.

Ensimmäisenä esittelyssä on kirjailija Jenni Räinä. Oulussa asuva Jenni on retkeillyt luonnossa lapsesta lähtien. Kirjailijan tuotannossa näkyykin laajasti luonnon käsitteleminen. Kulkijat-teoksessa hän retkeilee yhdeksän naisen kanssa ja teoksessa pohditaan sekä luonnossa liikkumisen viehätystä että naisten eräilyhistoriaa. Samalla teos kysyy, millainen on retleilijän katse luontoon ekokriisin aikana. 

Räinä on kirjoittanut työryhmässä Finlandia-palkitun teoksen Metsä meidän jälkeemme, jossa pohdittiin, millainen on suomalainen metsä. “Vaeltavista ja luonnossa kulkevista naisista on kerrottu vähän, vaikka heitä on aina ollut” -Jenni Räinä. Jenniä pääsee kuuntelemaan Pohjois-Suomen Erämessuilla torstaina 18.5.

 

Erika HautalaSeuraavana naiseräilijänä esittäytyy Erika Hautala. Hän esiintyy Pohjois-Suomen Erämessuilla sunnuntaina 21.5.

Tervehdys!

Olen eräilevä sairaanhoitaja ja perheen äiti Etelä-Pohjanmaalta. Luonto ja metsä ovat minulle kuin toinen koti, josta monin eri tavoin saan hyvinvointia elämääni. 

Jos en ole töissä tai kotona, olen metsällä tai kalassa. Koirat ovat tärkeä osa perheemme metsästysharrastusta, mutta yhtä merkittävää on myös ravinnon hankinta luonnosta. Pienestä pitäen olen tottunut poimimaan luonnon antimet talteen ja metsästys on ollut lapsuuteni kodin harrastus jo monessa sukupolvessa. Mitä aikuisemmaksi olen varttunut sen monipuolisemmaksi ravinnon hankinta luonnosta on muotoutunut. 

Valtakunnallinen Vapaa-ajan Kalastajien Mimmit kalastaa – hanke aloitti naisille ja tytöille suunnatun kerhon kotipaikkakunnallani, tämän myötä harrastukseni sai lisää tuulta purjeisiin.

Vapaa-ajallani ohjaan myös metsästyksestä kiinnostuneita naisia harrastuksen pariin toimimalla mentorin roolissa. Näin pystyn jakamaan oppejani vasta-alkajille.

Perheeni eräilyä sekä koiraharrastamista pääsee seuraamaan Instagram tilillä @hautala_hunting. 

Suvi Ylipuranen

Suvia pääsee kuuntelemaan Pohjois-Suomen Erämessuilla perjantaina 19.5.

Tervehdys!

Moro, minä olen Suvi 27v ja asustelen Rovaniemellä. Olen töissä Kainuun prikaatissa, joten myös Kainuun korvet ovat minulle kotoisia. Olen lähtöisin Siuntiosta, joka on pieni maalaiskunta Etelä-Suomessa.

Aloitin metsästämään tavattuani nykyisen kihlattuni. Hän ampui ensitreffeillämme metson lentoon Naarman kairassa ja teki meille siitä illallisen sekä minuun lähtemättömän vaikutuksen metsästämisestä. Siitä päivästä lähtien olen odottanut syksyn ja talven linnunpyyntiä enemmän kuin mitään muuta. Metsästän ja kalastan intohimoisesti nyt neljättä vuotta. Vietän keskimäärin 30 vuorokautta vuodessa autiotuvissa ja eräkämpissä. Se on elämäni parasta aikaa.

Nautin kaikista metsän antimista. On mahtavaa saada metsästää linturikkaissa metsissä ja kalastaa pohjoisen puhtaissa vesissä. Toivoisin voivani rohkaista muitakin naisia eräilyn pariin. Tervetuloa kuuntelemaan kokemuksiani ja kommelluksiani metsillä. Olen helposti lähestyttävä ja tutustun todella mielelläni muihinkin ’’mehtäläisiin’’.

Voit seurata minua tililtä @lapinsuvena

Nähdään pian

Liisa Hirvonen
Viimeisenä naiseräilijänä esittelemme Liisa Hirvosen. Liisan seikkailuja pääsee kuuntelemaan Pohjois-Suomen Erämessuilla lauantaina 20.5.

Minä olen Liisa.

Olen metsästäjä, eräilijä mutta en keräilijä. Marjat ovat suurpiirteiselle ihmiselle, liian pieniä yksiköitä.

Hirvi sen sijaan juurikin sopiva! Ensimmäiseni ammuin, oman koiran haukkuun! …tästä löytyy tarina, jota kerron mielelläni, kaikissa tilanteissa, aina.

Olen viittä vaille valmis erä- ja luonto-opas. Koulun kohokohtia ovat olleet ehdottomasti vaellukset. Syksyllä räntäsateessa Abiskossa. Maaliskuussa hiihtäen Vuoggatjålmessa.

Ennen suuri heikkouteni, ulkona nukkuminen, on nyt täysin murrettu. Olen siinä nykyjään aivan PRO. Vinkkejä siihen ja muihin vaellusjuttuihin (paitsi elä kysy suunnistuksesta ) annan mielelläni!

Kaurispukki sekoittaa tuota pikaa unirytmini, ja peurat mielenterveyteni sitten loppuvuodesta, kun kyttäyskoppi ja pitkät istunnot taas kutsuvat.

Metsäkanalinnustan aktiivisesti. Aikoinaan ensimmäinen “teereni” oli pyy ja viime syksynä metson upeus jäädytti liipasinsormeni. Aina ei voi onnistua.

Meillä on kaksi jämtlanninpystykorvaa ja yksi harmaa norjanhirvikoira. Näiden kanssa harrastan läpi vuoden.

Lapsia minulla on kaksi. 5-vuotias tytär ja 2-vuotias poika. Saalista ei olla porukalla koskaan vielä saatu, mutta se ei metsästyksessä pääasia olekkaan.

Somessa olen karrikoidusti oma itseni. Jos et pelkää aika ajoittain tapahtuvaa kiroilua(joka on muuten hyväksi ihmiselle), seuraa minua @liisakaarinah

Pohjois-Suomen Erämessuilla @eramessut (koitan olla kiroilematta) olen lauteilla lauantaina noin klo 13.30. “Lämppärinä” minulla on siellä @korpimakasiini jonka (let’s face it tähtenä) minut näkee heidän kyyhkynmetsästys jaksossa 6/2022.

Tule kuuntelemaan kaikesta tästä! Kysymään ja muuten vaan moikkaamaan!

/Liisa

IG: @liisakaarinah

Mikko”Peltsi”Peltola

Pohjois-Suomen Erämessuilla on jälleen mukana kaikkien tuntema Mikko ”Peltsi” Peltola.

Peltsi tunnetaan useista retkeilyä, luontoa, kalastusta, metsästystä ja eräilyä koskevista ohjelmista. Ylen kanaville on tehty mm. Peltsin Lappi, Peltsin kova vuosi ja Peltsin toinen luonto ohjelmat. Peltsin intohimoihin kuuluvat myös pyöräily ja hiihtäminen sekä kaikenlainen luonnosta nauttiminen.

Peltsi kertoo messuilla joka päivä monimuotoisesta retkeilystä. Peltsin yksi motto on ”Koskaan ei ole huono aika ulkoilla”. Onkohan uusia luonto-ohjelmia tulossa? Sekin selvinnee messujen aikana.

Korpimakasiinin Pete ja Jere

Korpimakasiinin ilmaisella nettikanavalla esiintyvät Pete ja Jere ovat mukana Pohjois-Suomen Erämessuilla. He kertovat suositun kanavan materiaalien kuvauksista ja metsästysretkistä ohjelmalavalla to, pe ja la klo 13.00 ja su klo 12.00

Korpi Makasiini julkaisee joka kuukausi, paitsi kesä- ja heinäkuussa, uuden metsästysvideon. Luvassa on siis 10 jaksoa vuodessa.

Jaksoissa seurataan kaveriporukan pyyntiretkiä läpi kauden. Samalla nähdään miten he varustautuvat ja valmistautuvat kyseisiin jahteihin. Luvassa on tapahtumarikkaita videoita “elon keruun” ajasta, tarinoita niistä hetkistä, kun metsästäjän syke nousee. Koska kyseessä ei ole opetusvideo, näytetään tilanteet varsin realistisesti, myös ne arkipäiväiset hetket, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Tyhjällä repulla ei kuitenkaan palata yhdessäkään jaksossa.

https://korpimakasiini.fi/fi
https://www.facebook.com/Korpimakasiini
https://www.instagram.com/korpimakasiini/

Metsästäjäliitto

Sunnuntai klo 12.00             Messujen avaus: Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Jaakko Silpola

100-vuotias Metsästäjäliitto on koti kaikille metsästäjille, metsästyksestä kiinnostuneille ja suomalaista eräkulttuuria arvostaville. Suomen Metsästäjäliitto on Suomen suurin vapaaehtoiseen jäsenyyteen perustuva metsästäjien etujärjestö. Liiton jäsenistö koostuu yli 2 500 metsästysseurasta ja näiden yli 150 000 jäsenestä. Metsästäjäliitto ajaa suomalaisen metsästyksen ja metsästäjien etua ja edistää metsästysseuratoimintaa.

Metsästäjäliitolla on oma osasto ulkoalueella U 102, jossa mielenkiintoista ohjelmaa

Eräkino mukana messuilla
Eräkinon esitykset (Hox. Sunnuntaina ei esitetä kahta viimeistä)

klo 12.00 Lintuvuoden pyyntitarinoita, 57 min.

Elokuva linnustajan vuodesta alkaen tammikuisista retkistä Itä-Lapin kairoille ja päättyen samoihin maisemiin marraskuun hämärinä päivinä. Väliin mahtuu hanhisoita, teeriaamuja, hienoja haukkuja ja paljon muuta. (2020)

klo 13.00 Perämeren hyljejäillä, 37 min.

Hylkeenpyytäjien huimia seikkailuja Perämeren kevätjäillä. (2021)

klo 14.00  Pikkupennusta pyyntikoiraksi, 57 min.

Elokuva pohjanpystykorvan pennun ensimmäisestä vuodesta matkalla lintukoiraksi. Suuria riemun hetkiä, pettymysten karvaita tuokioita. (2021)

klo 15.00 Karhunkaato Kessin kairassa, 44 min.

Ainutlaatuinen elokuva miehen ja kahden koiran karhunpyynnistä Inarijärven takaisessa erämaassa. Nostalgiaa vuodelta 2016.

klo 16.00 Pihkaa sielussa, 52 min. (ei sunnuntaina)

Moniulotteinen luontoelokuva, jonka kantavia teemoja ovat muutos, mukautuminen, luonnonläheinen elämäntapa ja lopulta koko länsimainen onnellisuuskäsitys. Pihkaa sielussa tarjoaa suomalaisen erämaaluonnon hienoimpia näkymiä, mutta antaa samalla syvällistä ajattelemisen aihetta. (2019)

Eräkinon ohjelmisto, käy kurkkaamassa YouTube linkki

https://youtu.be/XfwiOHRMF1A

Lapsille ja lapsiperheille taikuri Elias Kvist

Taikuri Elias Kvist toteuttaa joka päivä kaksi kertaa (klo 12.00 ja 14.00) koko perheen taikashown lasten puuhapaikassa (osasto A 3-8). Elias on Oululainen ammattitaikuri ja viihdyttäjä. Elias on esiintynyt jo vuodesta 2006 lähtien erilaisissa yritysten tapahtumissa, pikkujouluissa, festareilla, syntymäpäivillä ja hääjuhlissa sekä monessa muussa taianomaista viihdettä kaivanneessa tapahtumassa.

Messuilla ohjelmassa itse taikatemput ovat suunnattu etupäässä lapsille mutta runsaan huumorin ansiosta se on varmasti mieluisaa seurattavaa myös aikuisväelle, jos vaikka jokunen vanhempi on mukana lasten kanssa. Eliaksen esityksessä on lähitaikuutta, jolloin hämmästys ja hauskuus on taattu.

Vuorovaikutteisen esityksen aikana Elias tarvitsee avustajia yleisön joukosta ”vierailevina tähtinä”, ja palkinnoksi avustuksesta saa pienen esityksessä käytetyn esineen palkkioksi.

Esitysten jälkeen Elias jää jututtamaan lapsia ja jakaa nimmarikortteja halukkaille.

Taikuri Elias Kvist

Retkinikkarilta vinkkejä retkeilyyn

Retkinikkari Joppe Ranta esiintyy joka päivä messujen ohjelmalavalla. Joppe Ranta on pitkän linjan retkeilytoimittaja ja Retkinikkarinakin tunnettu suomalainen outdoor-vaikuttaja. Hän on neljännesvuosisadan mittaisen kirjoittajanuransa aikana tehnyt satoja retkeilyaiheisia artikkeleita, joita on julkaistu mm. Erä- ja Retki-lehtien sivuilla sekä matkailu-, pyöräily- ja partiolehdissä. Hänen retkeilyjuttujaan ja -videoitaan löytyy lukuisilta alustoilta.
Joppe Ranta on outdoor ammattilainen, mutta myös retkeilyn harrastaja ja partiolainen. Joppe on tunnettu erätaitojen osaaja ja varuste-expertti. Hän on toiminut vuosikausia retkeilyvälineiden parissa sekä tehnyt yhteistyötä useiden valmistajien kanssa ja ollut mukana monen tuotteen testaamisessa. Joppe Ranta on kouluttanut, esiintynyt, juontanut, kirjoittanut, valokuvannut ja vaikka mitä. Hän on jakanut erätaitovinkkejä television eräohjelmasarjassa ja toiminut TV-tuotannoissa outdoor-asiantuntijana eli majoitusmestarina sekä toimittanut Retkiradio-nimistä sarjaa helsinkiläisen Radio Majavan kanavalla.
Seuraa sosiaalisessa mediassa: Retkinikkari

Sami Keränen erä- ja luontokuvaaja Suomussalmelta

Metsästystilanteita-valokuvanäyttelyn kuvat ovat esillä Pohjois-Suomen Erämessuilla osastolla D 26, 28. Sami kertoo myös ohjelmalavalla luontokuvauksesta kerran päivässä. Sosiaalisessa mediassa ig, fb ja youtube kanavia löytyy era_ja _luontokuvat nimellä.

Ammattiosasto Lappia ohjelmalavalla torstaina klo 16.30
Meri, joki, tunturit ja erämaat luokkahuoneena 

Jos olet miettinyt millaista kouluttautua Lapin upeimmissa maisemissa luonto-osaajaksi, tule kuulolle lavan äärelle avajaispäivän torstaina klo 16.30 tai tule ulos tulistelemaan kanssamme. Torstain lavaesiintymisessä on mukana kalastusopas Ritu Salmelan Pellosta ja hortoilija Inka Mellan Muoniosta. Molemmille se paras luokkahuone aukeaa avaran tunturimaisemataihvaan alla. Mukana tarinoimassa myös kalastuskouluttaja Ilkka Mäki.

 

Lappia tarjoaa parasta Lappia mereltä tuntureille. Tarjolla on erilaisia räätälöityjä ja omaan elämäntilanteeseen sovitettavia koulutusohjelmia. Suomen pohjoisin kalastusopaskoulutus tutustuttaa taianomaisiin tunturijärviin, Euroopan pisimpään vapaan virtaavaan lohiväylään ja vie myös Jäämeren äärelle. Vuoden mittainen eräopaskoulutus tutustuttaa monipuolisiin mahdollisuuksiin matkailualalla – voit erikoistua maastopyöräoppaaksi tai kansallispuisto-oppaaksi. Luontoalan tutkinnoissa pääset sukeltamaan villiyrttien salaisuuksiin ja vaikuttaviin aineisosiin sekä niiden käyttökohteisiin hyvinvointi-, terveys- ja ruokatuotteissa.  Lisäksi Lappia järjestää erilaisia   lyhytkoulutuksia, kuten villiruokakurssit, hyvinvointia luonnosta kurssit, hygieniapassi- ja ensiapukoulutukset jne. Tuuppa käyhmään kylässä Lappian osastolla (U237) niin porisemma lissää!

Löydä luontosi Oulussa
 Ohjelmalavan aikataulu ja aiheet

  • to 18.5. klo 11 Löydä luontosi Oulussa Sanginjoelta, Naturest Oy, toimitusjohtaja Rita Porkka.
  • pe 19.5. klo 16.30 Löydä luontosi Oulussa meren ääreltä, Nallikari Seaside Oy, myynti- ja markkinointijohtaja Hanna Tauriainen
  • la 20.5. klo 14.30 Löydä luontosi Oulussa matkailijana, Oulun matkailuneuvonta, palveluvastaava Roosa Palomäki
  • su 21.5. klo 15 Löydä luontosi Oulussa valokuvaamalla, Harri Tarvainen

Löydä luontosi Oulussa Sanginjoelta. Oulu on luonnonläheinen kaupunki, jossa on loistavat ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet. Tervetuloa kuulemaan Sanginjoen luontokohteesta. Ohjelmalavalla kohteesta kertoo Naturest Oy, toimitusjohtaja Rita Porkka torstaina 18.5. klo 11. Juontajana Ville Kärkkäinen.

Löydä luontosi Oulussa meren ääreltä, Nallikarista! Oulu on luonnonläheinen kaupunki, jossa on loistavat ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet aivan kaupungin keskustan lähellä. Nallikarin pitkä hiekkaranta ja elävä luonto meren äärellä vetävät puoleensa virkistäytymään. Tervetuloa kuulemaan Nallikarin luontokohteista, majoituspalveluista ja merellisisistä elämyksistä. Nallikarin tarjonnasta kertoo Nallikari Seaside Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Hanna Tauriainen ohjelmalavalla perjantaina 19.5. klo 16.30. Juontajana Ville Kärkkäinen.
#LöydäLuontosiOulussa #Oulu #VisitOulu #Nallikari

Löydä luontosi Oulussa matkailijana. Oulu on luonnonläheinen kaupunki, jossa on loistavat ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet. Tervetuloa kuulemaan vinkkejä Oulun luontokohteista. Oulun tarjonnasta kertoo Oulun matkailuneuvonnan palveluvastaava Roosa Palomäki lauantaina 20.5. klo 14.30. Juontajana Ville Kärkkäinen.

Löydä eksoottinen luontosi Oulussa valokuvaamalla. Oulu on luonnonläheinen kaupunki, jossa on loistavat ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet. Oulun seutu tarjoaa erityisen hyviä paikkoja luontokuvaajalle. Tervetuloa inspiroitumaan ja kuulemaan lähellä olevan eksotiikan löytämisestä. Valokuvaaja Harri Tarvainen kertoo ohjelmalavalla tarinoita kuviensa takaa sunnuntaina 21.5. klo 15. Juontajana Ville Kärkkäinen.

Kari Holman luontotaidetta
Taiteilija Kari Holma

Taiteilija ja kirjailija Kari Holma lukee kirjan Panoraamassa, akvarelleja ja runoja Koillismaalta Lappiin runoja ja näyttää kirjan akvarelleja powerpoint esityksen pohjalta ohjelmalavalla torstaina, perjantaina ja lauantaina klo 15.30. Taiteilija tunnetaan Lappi- ja Koillismaa-aiheisten akvarellien lisäksi akvarelleistaan Pohjois-Suomen nykyisistä ja entisistä kirkoista sekä purjelaiva-aiheisista akvarelleistaan. Hän on julkaissut kolme kuvitettua historiikkikirjaa sekä neljä runokirjaa, joista yksi on käännetty osin saameksi. Hänen teoksiaan on runsaasti julkisissa tiloissa. Hän on myös Oulun Taiteilijaseuran jäsen. Holmalla on myös osasto L6