Pohjois-Suomen Erämessut

  • -

Ruokatoimittaja Pohjois-Suomen Erämessuille valittu

Pohjois-Suomen Erämessut järjestetään Oulussa 17.-19.5.2019 Ouluhallissa ja ympäristössä. Ouluhallin esittelijäpaikkojen myynti on loppusuoralla ja tämän jälkeen teemme sopimukset ulkoalueiden myyjien kanssa. Ruokatarjonnassa on uusia tuulia, kun piha-alueiden ruokatoimittaja kilpailutettiin ja ruokaa on tarjolla ainoastaa yhdessä paikassa.

Kilpailutuksen voitti kokenut isojen tapahtumien ruokatoimittaja Nordict Gourmet. Luvassa on monipuolinen ja allergikot huomioiva menu. Alueella on myös alkoholitarjoilu.

Tämä tarkoittaa sitä, että muilla osastoilla ei saa olla messuilla ruuan myyntiä. Ainoastaan pakkauksissa olevan ruuan myynti on sallittua, kuten myös kahvit, pullat, letut yms.

 


  • 0

Erämessut kävijätavoitteeseen

Erämessut täytti neljänä päivänä Ouluhallin

Perinteiset Pohjois-Suomen Erämessut avasivat aurinkoisen kesäkauden Oulussa 25.-28.5.2017. Erämessut houkuttelivat ennätysmäärän kävijöitä, mistä saamme kiittää kaikkia esiintyjiä ja näytteilleasettajia. Nelipäiväisten messujen aikana vieraili 46200 ihmistä ja paikalle saapui lähes 400 näytteilleasettajaa Suomesta ja Euroopasta. Kaukaisimmat näytteilleasettajat saapuivat Portugalista ja Puolasta asti.

Messujen ensimmäinen päivä ajoittui helatorstaille, joka oli messujen kiireisin päivä lauantain rinnalla. Ensimmäisenä päivänä messuilla kävi noin 14 000 vierailijaa. Perjantaina kävijöitä oli reilu 10 000 ja lauantaina 15050. Päätöspäivänä sunnuntaina kävijämäärä oli7350 ja kokonaiskävijämäärä 46200.

Pohjois-Suomen Erämessujen järjestäjänä toimi ensimmäistä kertaa Lapin Messut Oy. Lapin Messujen toimitusjohtaja Mikko Vikström on tyytyväinen tapahtuman saldoon.

”Asetetut tavoitteet saavutettiin. Olemme tosi hyvällä mielellä” kommentoi Vikström.

Messut järjestettiin tänä vuonna 12. kerran. Teemoina olivat kalastus, metsästys, retkeily ja luontokuvaus.

Euroopan suurin liikkuva akvaario oli kävijöiden suosikki

Messujen yksi kävijämagneeteista oli Euroopan suurin liikkuva akvaario Aquademo, jossa järjestettiin erilaisia esityksiä. Oulun sukelluskerhon taidokkaat laitesukellusesitykset sekä eri toimijoiden kalastusnäytökset keräsivät niin ikään valtaisan määrän messuyleisöä akvaarion läheisyyteen. Lasten suuria suosikkeja olivat akvaariossa uiskentelevat kotimaiset kalat.

Peltsi haastoi kuulijoita ajattelemaan Suomen tulevaisuutta

Toimittaja ja kalastusopas Mikko ”Peltsi” Peltola oli yksi monista mahtavista esiintyjistä Pohjois-Suomen Erämessuilla. Hänen esityksiään oli kuuntelemassa runsas joukko messuvierailijoita sekä näytteilleasettajia.

”Suomessa on maailman puhtain ilma, mutta onko se itsestäänselvyys? Luontoa koetetaan tuhota monella tekosyyllä. Sen vuoksi on hyvä pitää asiasta ääntä” muistutti Peltola kuuntelijoille.

 


  • 0

Yli 15000 messuvieraan päivä Ouluhallilla

Pohjois-Suomen Erämessujen vilkkain päivä Oulun Ouluhallissa oli lauantai. Messuilla kävi 15050 messuvierasta. Järjestäjien messuille asettama kävijätavoite on 45000 kävijää ja se on nyt 6000 kävijän päässä. Sitä tavoitellaan messujen viimeisenä päivänä sunnuntaina, jolloin messut avautuvat klo 10.00 ja messut loppuvat klo 16.00


  • 0

Perjantainakin messuilla kävi runsaasti vieraita

Oulussa  järjestettävien Pohjois-Suomen Erämessujen toinenkin päivä oli vilkas. Ensimmäisen päivän kävijälukuihin (13 700) ei aivan ylletty, mutta perjantain kävijämäärä oli kuitenkin hyvä 10100 kävijää. Perinteisesti perjantai on ollut vähän rauhallisempi päivä kuin torstai ja lauantai. Lauantaiksi  messuille odotetaan jälleen runsaasti kävijöitä. Huomenna lauantaina messut jatkuvat ja messuportit avautuvat klo 10.00 ja päivä päättyy klo 18.00. Sunnuntaina messut ovat avoinna klo 10-16.


  • 0

Messukuvia (Oulun Kameraseura)

Pohjois-Suomen Erämessut 2017 sunnuntai
Pohjois-Suomen Erämessut 2017 lauantai
Pohjois-Suomen Erämessut 2017 perjantai
Pohjois-Suomen Erämessut 2017 – torstai

 

 

 

 

 

 

 

 


  • 0

Messujen ensimmäinen päivä onnistunut

Ensimmäinen messupäivä oli onnistunut kaikin puolin. Väkeä messuilla kävi ruuhkaksi asti. Päivän kävijämäärä oli huikeat 13700 henkilöä. Ainoastaan parkkitilojen vähäisyys Ouluhallin läheisyydessä tuo haasteita tapahtumajärjestäjille ja kävijöille. Peltsin esiintymiset ja akvaariorekka keräsi muhkeat katsojamäärät. Myös koiraesitykset kiinnostivat messukävijöitä. Huomenna perjantaina messut jatkuvat ja messuportit avautuvat klo 10.00 ja päivä päättyy klo 18.00.


  • 0

Messuilla Kari Holman akvarelleja

Messuilla on esillä taiteilija Kari Holman teoksia ja saattapi mestari maalatakin uusia akvarelleja.

   Kuvissa: Ruskanäkymä Haavepalosta Ylläkselle. Akvarelli n. 50 x 70, 2017. Kevättalvinen näkymä Haavepalosta Ylläkselle. Akvarelli n. 50 x 70, 2017. Taiteilija Kari Holma, Haukipudas. Klikkaamalla kuvat isommaksi.

Taiteilijan akvarelleja, taidekuvia ja taidepostikortteja voit käydä bongaamassa Karin näyttelyssä osastolla L6. Sieltä löydät myös kirjan Panoraamassa , akvarelleja ja runoja Koillismaalta Lappiin sekä uutuuskirjan Pohjois-Suomalaisia kirkkoja.

Kari Holman Panoraama- kirjaa voit selailla osoitteesta http://www.kariholma.com/


  • 0

Hissu, Tommi, Antti, Äijä ja…

Eräkontion ja Visionin osastolla n:ro I 1-16 on säpinää messuilla

Aki Huhtanen ja Äijä koira on tavattavissa osastollamme muutaman tunnin ajan joka päivä (tuttuja TVstä Eränkävijät ohjelmasta). Kokenut perhokalastaja ja kirjailija Mikko Halonen sitoo perhoja osastollamme. Tuotepäällikkö ja FFF heittokouluttaja Antti Guttorm heitätyttää halukkaita perhonheittoaltaalla. Lauantaina osastolla myös TV-persoonat Kari ”Hissu” Hietalahti ja Tommi Korpela


  • 0

Erätaitojen opiskelua koulussa

Pöllönkankaan koululla on ollut muutaman vuoden ajan mahdollisuus valita valinnaisaineeksi erätaidot. Koulumme on mukana sekä Liikkuva koulu että Vihreä lippu- projekteissa, joten valinnaisaine vastaa hyvin koulun painopistealueita. Tavoitteena on antaa oppilaille valmiuksia liikkua luonnossa ymmärtäen ja kunnioittaen sitä. Luonnollisesti kestävän kehityksen periaatteet osa opetusta. Yhdessä olemme etsineet erilaisia tapoja nauttia luonnosta ja toimia siellä erilaisissa olosuhteissa.

Valinnaisaineen tavoitteena ei ole tuottaa kaiken oppineita ”eräjormia” vaan availla ovia luonnon tarjoamaan monipuoliseen maailmaan. Oppilailta valinnaisaine on vaatinut seikkailuhenkeä ja reipasta retkeilymieltä

Erätaitovalinnaisaine on integroinut monia yläasteen oppiaineita. Olemme hyötyneet biologian tunneilla opituista asioista. On ollut kiva, kun retkillä on tunnistanut lintuja, nisäkäslajeja ja kasveja. Kotitaloutta on tullut, kun olemme retkillä opetelleet valmistamaan eri välinein maittavia ja täyttäviä retkiruokia. Se on ollut puhdasta matematiikkaa, kun olemme laskeneet retkellä tarvittavien ruokien määriä. Olemme pohtineet miten ruoka säilyy erilaisissa eräoloissa ja miten voimme hyödyntää luonnonantimia.

Liikuntaa on tullut paljon ja eri välinein. Retkillä ja vaelluksella olemme kehittäneet kartanlukutaitoa sekä suunnistustaitoja. Tiedämme miten toimia  eksymistilanteissa. Maantiedon sisältöjä olemme havainnoineet käytännössä esim. Syötteellä geologisella polulla.

Toki retkillä on kehittyneet myös perusretkeilytaidot kuten tulenteko ja käsityötaidot. Olemme tutustuneet erilaisiin retkeilyvarusteisiin ja retkeilyvaatemateriaaleihin (käsityöt). Olemme tutustuneet Suomen kansallispuistoihin ja retkeilyalueisiin ja osa näistä on historiallisiakin kohteita.

Olemme tehneet erilaisia retkiä ja kokeilleet eritapoja liikkua luonnossa. Ensimmäinen retki oli syksyinen laavuretki Sanginjoelle. Olemme tehneet laturetken hiihtäen. Kevätretkellä pyöräilimme Letonniemeen. Lyhyen ”testivaelluksen” teimme Tervareitin varrella sijaitsevalle Kallioselän kämpälle. Pidempi vaellus suuntautui Syötteen kansallispuistoon. Talvella retkeilimme lumikengillä. Ja tänä keväänä teimme pienen fotosafarin Hietasaareen. Vielä kevään aikana teemme linturetken sekä päättöretken Hailuotoon.

”Erätaidoissa olemme oppineet mm. tekemään hyvän nuotion, laittamaan retkiruokaa, minkälaisia vaatteita kannattaa käyttää ja milloin, ensiaputaitoja ja miten suunnitellaan hyvä reitti. Olemme oppineet myös pakkaamaan ja kunnioittamaan luontoa.

Tulevaisuudessa siitä että osaa tehdä nuotion ja ensiaputaidoista on aina hyötyä. Suunnistus- ja reitinsuunnuttelutaidot säästävät aikaa kun liikkuu uudella alueella.

-Iita ja Eve”

”Olen tyytyväinen päätökseeni 7.lk kun otin valinnaisaineeksi erätaidot. Erätaidoista on ollut minulle paljon hyötyä ja olen oppinut uusia asioita. Olen oppinut miten retkikeitintä käytetään tai millä tavoin rinkka voidaan pakata kunnolla. Olen myös oppinut suunnistamista ja kartan käyttöä, liikkumaan luonnossa enemmän, olen oppinut luontokuvausta ja kunnioittamaan luontoa ja elämään luonnon armoilla, opin myös pukeutumaan oikein ja käyttämään oikeita varusteita.

Olen iloinen, että erätaidot ryhmä tehtiin sillä olen ahkera liikkumaan luonnossa ja kalastamaan. Erätaidon opeista on ollut hyötyä myös pelkässä arkielämässä. Suosittelen mielelläni myös muillekkin että he valitsisivat erätaidot jos pitävät luonnossa käymisestä ja liikunnasta.

-Topi

Erätaitoja on hyvä osata, sillä Suomessa on paljon metsää, jossa pitää tarvittaessa osata selviytyä. Olemme oppineet erätaitojen tunneilla tulevaisuudessa hyödyllisiä taitoja, kuten kärsivällisyyttä, yhteistyökykyä ja ensiaputaitoja. Olemme tehneet hiihto-, pyöräily- ja lumikenkäilyretkiä. Syksyllä vaelsimme 3 päivää Syötteellä. Olemme yöpyneet metsässä teltassa monia kertoja, ja paljon muuta. Näillä retkillä opimme paljon asioita, kuten nuotion teko, oikeaoppinen pukeutuminen, minkälaista retkiruoan pitäisi olla ja miten pakataan. Erätaitojen opiskelu on ollut todella mukavaa, vaikka varsinkin pidemmillä retkillä on välillä väsyttänyt ja ärsyttänyt. Yhteishenki ryhmässämme on erinomainen. Tämä valinnaisaine oli ehdottomasti oikea valinta.

-Daniel


  • 0

Viime viikolla Peltsi Radio Kajauksessa

Radio Kajauksessa haastatellaan viikottain “Matkalla Pohjois-Suomen Erämessuille” -sarjassa messuille matkaavia henkilöitä. Haastateltavina ovat jo olleet Messujen tiedottaja Erkki Kuoksa, Seikkailija Juha Romppanen, Suomen Pystykorvajärjestö ry Puheenjohtaja Pentti Isoviita, Vaeltajankaupan Pauliina Erkintalo, messupäällikkö Mikko Vikström, Eräkontion Osmo Pakanen ja viime viikolla Mikko “Peltsi” Peltola.

Haastattelut kuultavissa Radio Kajauksessa, myös nettiradiossa maanantaisin klo 9.15 ja uusintana perjantaisin klo 15.15. seuraavilla Radio Aito Kajauksen taajuuksilla: Radio Aito Kajaus Kajaani (95,7Mhz), Suomussalmi (87,9Mhz), Puolanka (90,9Mhz), Sotkamo (95,4Mhz), Rovaniemi (99,5Mhz), Kuusamo (101,8Mhz), Kuhmo (103,2), Kemijärvi (103,5Mhz), Kostamus (104,7Mhz), Kittilä (107,0) ja Oulu (98,7Mhz). 

Nettiradio löytyy osoitteesta: http://www.radiokajaus.fi/nettiradio/

Haastattelut kuultavissa livelähetyksen jälkeen  meidän nettisivuilla osoitteessa https://www.lapinmessut.fi/pohjois-suomen-eramessut/radio-kajaus-matkalla-eramessuille/