Matkalla Kelekkamessuille

  • -

Matkalla Kelekkamessuille

Matkailupalveluiden ammattitutkintoa Oulun seudun ammattiopistossa opiskeleva Eveliina Niska on Kelekkamessuilla harjoittelussa. Hän kirjoittaa messublogia Matkalla messuille. Blogissa käsitellään kelkkailua eri kanteilta ja messujen valmistumista. Eveliina tullaan näkemään myös messuilla oppimassa tapahtuman rakentamista ja messujen läpivientiä.

Uusin blogi tulee aina päällimmäiseksi

Blogi 5 Tapahtumilla on suuri matkailullinen merkitys

Ollessani mukana työharjoittelijana Kelekkamessujen järjestämisessä, olen huomannut kuinka merkittäviä tapahtumat ovat. Tapahtumat tuovat kaupunkeihin elinvoimaa ja monipuolisuutta. Kaupungit pystyvät tapahtumien avulla tuomaan tutuksi alueen omaa elämäntyyliä ja persoonaa. Vuosittain kaupungit tarjoavat lukuisia isoja ja pieniä tapahtumia, jotka luovat ihmisille sosiaalisia ja kulttuurillisia elämyksiä. Tapahtumat vahvistavat kaupunkien matkailullista vetovoimaa ja tuovat paljon asiakkaita matkustus-, majoitus- ja ravintolapalveluihin sekä kauppapalveluihin.

Koronatilanteesta johtuneiden rajoitusten vuoksi paljon tapahtumia on jouduttu perumaan tai siirtämään. Monet kaupungit ovat kertoneet suurista taloudellisista menetyksistä tapahtumien peruuntumisten vuoksi, esimerkiksi Seinäjoella pelkästään suurten tapahtumien peruuntuminen on aiheuttanut arviolta 35 miljoonan euron taloudelliset menetykset. Tappiolle eivät jää ainoastaan tapahtuman järjestäjät, vaan vaikutukset heijastuvat koko alueen toimijoihin. Tapahtumien suuri merkitys huomattiin, kun niitä ei enää ollutkaan.

Rovaniemellä järjestetään vuosittain satoja tapahtumia. Lapin Messujen järjestämät Kelekkamessut ovat toimineet loistavana talvikauden aukaisijana Rovaniemen tapahtumien joukossa. Vuonna 2018 Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijat tekivät alueellisen tutkimuksen, jossa selvitettiin Kelekkamessujen aluetaloudellisia vaikutuksia. Tutkimuksessa selvisi, että messut kävijöineen jättivät Rovaniemelle 3,3 miljoonaa euroa matkailutuloja. Tapahtumat nostavat Rovaniemen vetovoimaa matkailukohteena ja ovat tärkeä osa koko kaupungin toimintaa. Muistetaan tukea meidän kaupunkien, kuntien ja kylien tapahtumia ja toimijoita, jotta saamme nauttia niistä jatkossakin. Viikonloppuna nähdään kauan odotetuilla Kelekkamessuilla Lappi Areenalla, tervetuloa!

Eveliina

Blogi 4 Moottorikelkkailun tulevaisuus

Ympäristöystävälliset sähkömoottorikelkat ovat jo muutaman vuoden tehneet tuloansa markkinoille. Sähkömoottorikelkka saa voiman liikkumiseen sähkömoottorilta perinteisen polttomoottorin sijaan. Sähkömoottorikelkalla ajo on hiljaista ja luonnolle ystävällistä, sillä ajaessa luontoon ei vapaudu pakokaasuja. Kelkkailijat kertovat, että sähkökelkalla ajo tuntuu hyvinkin samalta kuin polttomoottorikelkallakin. Käynnistäminen on helppoa ja liikkeelle lähtö sujuu rauhallisesti ja tasaisesti. Sähköllä toimiva moottorikelkka on vielä uusi innovaatio, jota aktiivisesti halutaan kehittää. Sähkökelkat odottavat vielä sähköteknologian kehittymistä, jotta kelkkaan mahtuvalla akustolla pystyisi ajamaan myös pitkiä matkoja. Akkuihin tulisi saadaan ladattua enemmän energiaa, ilman sen tuomaa liiallista lisäpainoa moottorikelkalle. Moottorikelkoille haasteensa tuo myös akkujen toimivuus kovilla pakkasilla. Tämän hetken sähkömoottorikelkoilla pystyy ajamaan noin 40 kilometriä. Lähitulevaisuudessa kuitenkin odotetaan markkinoille sähkökelkkoja, joilla taittuisi myös pidempikin matka.

Sähkökelkat moottorikelkkasafareille

Haastattelin ohjelmapalveluyritys Safartican toimitusjohtajaa Matti Kurua heidän kokemuksistaan sähkökelkkojen matkailukäytöstä Safartican kohteissa, Rovaniemellä, Levillä ja Ylläksellä. Safartican käytössä olevat sähkökelkat ovat Rovaniemeläisen Aurora Powertrains Oy:n valmistamia. Yritys valmistaa eSled[1]sähkömoottorikelkkoja, jotka on suunniteltu erityisesti safaritoimintaan. Aurora Powertrains Oy onkin pohjoismaiden ainoa sähkökelkka valmistaja. Kuru kertoi kelkkojen sopivan loistavasti heidän safareille, matkaan lähdetään samasta paikasta mihin saavutaankin, jolloin kelkkojen lataus ja akkujen lämmitys onnistuu sujuvasti. Sähkömoottorikelkat tuovat myös turvallisuutta safareille, sillä kelkkojen sähkövoimalinja voidaan ohjelmoida asiakkaiden ajotaitoihin sopivaksi. Sähkökelkka lähtee rauhallisesti liikkeelle ilman perinteisen kelkan voimakastakin nykäisyä. Kuru kertoo asiakkaiden antaneen kokemuksistaan ainoastaan hyvää palautetta. Safareilla ajettavassa vauhdissa kelkkojen ääni on hyvin hiljainen, jonka ansiosta kelkkaillessa voi keskittyä luonnosta nauttimiseen ja jopa keskusteluun matkustajan kanssa. Ekologinen moottorikelkka kunnioittaa Lapin puhdasta luontoa. Matti Kurun mielestä sähkömoottorikelkat ovat tärkeä osa matkailun kehitystä ja yrityksen tavoitteena on panostaa niihin tulevaisuudessa entistä enemmän. Jäämme odottamaan innolla moottorikelkkojen sähköisen tulevaisuuden kehittymistä.

Eveliina Niska

Blogi 3 Harrastuksena moottorikelkkailu

Olen tutustunut moottorikelkkailun eri lajeihin ja harrastuksen monipuolisuuteen. Nykyajan kelkat tuovat paljon mahdollisuuksia ja monipuolisuutta harrastamiseen, yksi kelkka muuntautuu lisävarusteiden ansiosta niin pitkän matkan ajoihin, kuin vauhdikkaaseen kuntourheiluun. Nuorille kuljettajillekin löytyy useita eri vaihtoehtoja lasten ja nuorten kelkoista. Parhaimmillaan kelkkailu voikin olla koko perheen harrastus.

Matkasta pääsee myös helposti nauttimaan isompi porukka, kun kelkan perään kytkee reen. Kelkka on yksi parhaimmista välineistä kulkea talvisia reittejä suoraan parhaille maisemapaikoille. Useat kelkkaharrastajat kertovat nauttivansa kelkkailussa erityisesti siitä, että lajia voi harrastaa yksin sekä porukassa. Vaikka lähtisitkin isolla porukalla pidemmälle reissulle, moottorikelkan päällä ohjat ovat aina ajajan käsissä.

Kelkkaillessa pääsee tyhjentämään pään kaikesta muusta ja nauttimaan upeista maisemista, taukopaikoilla taas on mukava seurustella ystävien kanssa ja jakaa ajokokemuksia. Harrastus antaa myös suuria onnistumisen tunteita, kun kehittyy lajissa ja oppii hallitsemaan itseään isompaa ja voimakkaampaa asiaa.

Kelkkailua voi harrastaa moottorikelkkailureiteillä sekä kuntien ja Metsähallituksen ylläpitämillä moottorikelkkaurilla. Kelkkailureitistöä onkin Suomessa yhteensä lähes 20 000 km. Vauhdikasta Freeride kelkkailua eli syvänlumen kelkkailua pääsee harrastamaan vapaa kelkkailulle myönnetyillä alueilla.

Harrastuksesta kilpailuun

Jos harrastuksen haluaa viedä uudelle tasolle, voi moottorikelkkailussa kilpailla useissa eri lajeissa. Kilpailla voi SM-, EM- ja MM-tasolla ja kilpailuja järjestetään useissa eri maissa. Lajeja ovat Enduro, Sprint, Drag Racing, Hill Climb, Snowcross ja Watercross.

Enduro on luotettavuuskilpailu, jossa ajetaan siirtymä- ja maastokokeita, laji vaatii vauhtia, kestävyyttä ja tarkkaa keskittymistä. Endurosta kevyempi laji on Sprint, jonka tarkoituksena on perehdyttää kelkkailija kilpailutoimintaan, sekä kokeilla moottorikelkkojen luotettavuutta ja ajajien taitoa. Kisassa ajetaan noin viiden kilometrin mittaista rataa aikaa vastaan.

Drag Racing on kiihdytyskilpailu, joka ajetaan lumeen tampatulla radalla. Hillclimb puolestaan on nopeus- ja tekniikkakilpailu, joka suoritetaan suljetulla lumiradalla rinne- tai mäkimaastoalueella. Snowcross on maastokilpailu, jossa ajetaan luonnonmukaisella alustalla ja Watercross taas on kelkkailun kesäinen laji, jossa moottorikelkalla ajetaan veden päällä. Olitpa sitten ammattilainen tai vasta alkaja, niin Kelekkamessuillle on helppo tulla tutustumaan alan välineisiin, kuin myös ihmisiinkin.

Eveliina Niska

Blogi 2 Mitä kaikkea moottorikelkkailu on?

Mitä moottorikelkkailu on ja mihin moottorikelkkaa oikein tarvitaan? Entä ketkä moottorikelkkailua harrastavat? Onko moottorikelkkailu vain nuorten menopeli vai voiko siitä nauttia koko perhe? Työharjoittelussani Kelekkamessuilla pääsen tutustumaan moottorikelkkailun maailmaan ja näkemään, kuinka monipuolista moottorikelkkailu on.

Itselläni ei juurikaan ole kokemusta kelkkailusta, mutta hieman kosketuspintaa löytyy. Perheessämme on aina ollut moottorikelkka, mutta se on pääasiassa toiminut isäni kulku- ja työvälineenä. Moottorikelkalla on helposti päässyt metsään puutöihin, mihin ei talvisin kulje autoteitä.

Teimme silloin tällöin myös mukavia retkiä perheen kesken, istuimme sisarusten kanssa reen kyydissä, kun isä veti meitä perässään moottorikelkalla. Kyydissä oli mukava ihastella koskematonta talvista metsää. Tavallisesti kuljimme kelkalla nuotiopaikoille makkaran paistoon tai mökkimme järvelle pilkkimään. Muutaman kerran sain vanhempana itsekin kokeilla moottorikelkalla ajoa. Järven jäällä oli turvallista harjoitella, kun vaarana ei ollut puihin törmäys tai ojiin juuttuminen.

Moottorikelkalla ajaminen oli jännittävää, mutta samalla tunsin oloni turvalliseksi pehmeän lumen ympäröimänä. Muistoni kelkkailusta ovat lämpimät, täynnä mukavia hetkiä perheen kanssa. Viimeisimmästä kelkkailustani on vierähtänyt jo yli kymmenen vuotta. Joka talvi olen kuitenkin tunturissa vieraillessa hieman kateellisena katsellut ihmisiä moottorikelkkojensa päällä, kuinka he nauttivat ajamisesta ja upeista maisemista, joita ei noin vain jaloin pääse ihastelemaan.

Viime päivinä olenkin alkanut ottaa selvää moottorikelkkailusta ja on tullut selväksi, että moottorikelkkailu on monipuolinen harrastus, niin nuorille kuin vanhemmillekin. Moottorikelkkailua on yleensä pidetty enimmäkseen miesten juttuna, mutta kelkkailu on vetänyt viime vuosina myös paljon naisharrastajia lajin pariin.

Kelkka ei ole vain mukava harrastusväline, vaan toimii monille myös erittäin tärkeänä kulkuvälineenä talvisessa maastossa, varsinkin pohjoisessa asuville ihmisille. Myös ohjelmapalvelu yrityksille moottorikelkka on selvästi erityisen tärkeä väline luomaan turisteille unohtumattomia elämyksiä. Nykyajan kelkat näyttävätkin taipuvan lisävarusteidensa ansiosta niin urheilukelkkailuun kuin rauhallisille perhesafareille.

Minua kiinnostaa myös, kuinka moottorikelkkailua on kehitetty ilmasto- ja ympäristöystävällisemmiksi ja miltä kelkkailun tulevaisuus näyttää. Näihin aiheisiin aion seuraavaksi paneutua ja päästä jyvälle, mitä kaikkea moottorikelkkailu onkaan!

-Eveliina

Blogi 1 Ilmiö Rovaniemellä ja Lapissa

Kelekkamessut järjestetään tänä vuonna jo 15.kerran. Lapin Messut Oy järjesti ensimmäiset Kelekkamessut Rovaniemellä vuonna 2006. Messujen kasvu ja suosio vuosien varrella on ollut valtaisaa. Ensimmäisenä vuonna osastoja oli 45 ja kävijöitä 7064. Vuoden 2019 messuilla osastoja oli jo 168 ja kävijöitä liki 20 000. Kelkkamessut ovat vakiinnuttaneet paikkansa messukävijöiden keskuudessa.

Messut ovatkin nykyään jo jonkin asteinen ilmiö Lapin tapahtumien joukossa. Messuilla vierailee vuosittain perheitä, kelkkailuharrastajia ja ammattilaisia. Messut houkuttelevat paikalle myös ihmisiä, jotka etsivät kelkkailusta uutta innostavaa lajia.

Lauantai on messujen pääpäivä, silloin messuilla vierailevat kelkkafriikit ja alanharrastajat. Vieraita saapuu ympäri Suomen, sekä Ruotsista ja Norjasta. Sunnuntai on perinteisesti messujen perhepäivä. Lapsiperheille on tarjolla mukavaa ohjelmaa ja messuilla on selvästi rauhallisempi tunnelma.

Kelekkamessut ovat merkittävä tapahtuma Rovaniemen matkailualalle

Kelekkamessut ovat merkittävä tapahtuma Rovaniemen kaupungille ja matkailualalle. Messuviikonloppuna Rovaniemelle saapuu ihmisiä ympäri pohjoismaita. Messut tuovat paljon asiakkaita muun muassa majoitusyrityksille, kuljetusliikenteelle ja ravintoloille.

Messujen järjestäminen työllistää tapahtumaviikonloppuna jopa 140 ihmistä. Onnistuneen tapahtuman järjestämiseen tarvitaan apujoukoiksi esimerkiksi liikenteenohjaajia, lipunmyyjiä, ovihenkilöitä, järjestyksenvalvojia, hallihenkilöstöä ja ravintolahenkilökuntaa.

Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijat tekivät vuoden 2018 järjestettyjen Kelekkamessujen perusteella laskelmia, joiden mukaan Rovaniemelle jäi messujen jälkeen huimat 3,3 miljoonaa euroa matkailutuloja. Lapin Messut ovatkin tehneet tiivistä yhteistyötä Lapin ammattikorkeakoulun kanssa jo vuodesta 2016 lähtien. Järjestäjien mielestä, on tärkeää tukea alan opiskelijoita heidän opintopolullaan ja tarjota heille kokemuksia onnistuneen tapahtuman järjestämisestä. Näin ollen messut ovatkin toimineen ponnistuslautana monelle alan rautaiselle ammattilaiselle.

Viime vuoden messut jouduttiin perumaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Tapahtuman peruuntuminen oli iso kolaus järjestäjille ja yhteisölle. Kelekkamessut ovat merkittävä ja odotettu tapahtuma niin alan harrastajille, kuin yrittäjille. Ovathan messut alansa isoimmat koko Euroopassa. Lapin Messut omaavat valtavan kokemuksen messujen järjestämisestä, näin ollen tänä vuonna olemme kiinnittäneet erityistä huomiota tarjotaksemme turvallisen messukokemuksen jokaiselle.

Kelekkamessut Rovaniemellä 30.-31.10.2021

31.10.2021. Tervetuloa

Eveliina