”Kelkkailu on lappilaisten purjehdusta” – elämäntapa, joka vie mennessään

”Kelkkailu on lappilaisten purjehdusta” – elämäntapa, joka vie mennessään

Category : Kelekkamessut

Kelkkailu on vahva osa lappilaista elämää. Se ei ole vain huvipeli vaan tärkeä työväline ja tapa liikkua pohjoisissa oloissa. Yrittäjät Jari Heikkilä, Ilkka Korteniemi ja Jyrki Niva sen, jos ketkä tietävät. Miesten yhteenlasketut vuodet harrastuksen parissa vetävät vertoja Suomen itsenäiselle iälle eikä siinä vielä kaikki: kolmikko on veistänyt lappilaisesta lajista itselleen ammatit – jokainen omalla tavallaan. Yksi vie lappilaisen kelkkailun sanomaa maailmalle opastamalla ulkomaalaisia Lapin erämaakelkkailuun; toinen ja kolmas taas palvelevat sekä uusia että kokeneita kelkkailijoita liikkeissään ja neuvovat asiakkaita kelkkailuharrastuksessa omien kokemustensa pohjalta. Pian heidän voimansa yhdistyvät Rovaniemellä 12. kertaa järjestettävissä Kelekkamessuissa.

”Kelkkailu on lappilaisten purjehdusta” – elämäntapa, joka vie mennessään

Jyrki Niva nojaa sähkökelkkaan, joka kehiteltiin Rovaniemen ammattikorkeakoulun toimesta yhdessä sähköyhtiöiden ja BRP Finlandin kanssa. Tavoitteena oli kehittää sähkökelkka, joka toimii kolmen tunnin pituisen kelkkasafarin ajan. Hanke onnistui, mutta kyseinen kelkka ei vielä ole päässyt tuotantoon asti.

Lapin Safarien omistajan Jyrki Nivan ensimmäiset muistot kelkkailusta sijoittuvat synnyinpaikkaan Inariin vuodelle 1975, jolloin hän yhdessä isoveljensä kanssa saivat puhuttua isänsä ympäri ostamaan perheen ensimmäisen moottorikelkan – Lynx 320:en. Siitä se innostus sitten lähti Nivan ollessa vasta 11-vuotias.

– Sen sijaan, että mentiin hiihtämällä verkoille tai mökille, mentiinkin kelkoilla. Kelkkailu on kehittynyt ja muuttunut vuosien saatossa ja ollut osana lappilaista elämää jo pitkän aikaa, sekä työ- että huvikäytössä. Vaikkakin silloin 11-vuotiaalle kelkka oli enemmän huviväline, Niva naurahtaa ja muistelee lapsuuttaan.

Kelkkailu on ollut Nivalle myös tärkeä osa hänen uraansa. 80-luvun loppupuolella hän aloitti työskentelyn Lapin Safareilla ollen apukätenä kiireisten joulu- ja kevätlomien aikaan kaverinsa pyynnöstä. Jo lapsuudesta tuttu ystävä tiesi, että Niva osaa kieliä ja kelkkailla. Siitä Nivan ura starttasi matkailuyrityksessä. Vuonna 1992 Niva nimitettiin Lapin Safareiden toimitusjohtajaksi ja omistajaksi.

Kelkkailu on meidän bisneksessä kantava osa. Se on väline, jolla me viemme asiakkaan luonnon keskelle ja vierailemaan vaikkapa poro- tai huskytilalle. Kelkkailu on yksi mielenkiintoinen osa matkaa ja monelle myös se mielenkiintoisin osa, Niva kertoo.

Lapin Safarien tavoitteena on, että jokainen asiakas pääsee oppimaan, osallistumaan ja nauramaan. Nivan mukaan kelkkailu on hyvä esimerkki: voit oppia ensin, miten kelkka käyttäytyy ja sen jälkeen osallistua ja päästä kokemaan kelkkailu ilon ja naurun kautta.

-Tämä voi olla hyvin yksinkertainen asia meille suomalaisille, mutta heille iso kokemus. Turistit pääsevät syvemmälle tekemisen kautta ja osallistumaan. Opas vain johdattaa näytelmää eteenpäin, Niva kertoo.

Tärkeää yritykselle on myös se, että ihmiset pääsevät kokemaan ja näkemään luonnon puhtauden, hienouden ja kauneuden. Rovaniemi voi tarjota molemmat, sekä kaupungin infrastruktuurin, että luonnon hiljaisuuden. Kelkkailijat lähtevät Lapin pääkaupungin sydämestä ja ajavat jokivartta pitkin luonnonhelmaan. Nivan mielestä on hienoa, että Lapin pääkaupunki on keskellä ei mitään – ”In the Middle of Nowhere”.

-Kelkkailulla tulee olemaan vielä vahva asema pitkään täällä Lapissa. Upeaa on, että meillä on naapurissa BRP:n kelkkatehdas, jonka teknisen kehityksen myötä saamme päästöttömämpiä kelkkoja. Mielestäni on kaikkien etu, että luonto säilyy tulevallekin sukupolvelle. Hybridi- ja sähkömallit varmasti tulevat olemaan osa tulevaisuutta. On mahtava, että saadaan olla mukana kehittämässä näitä asioita osaavan ja paikallisen kelkkatehtaan kanssa.

Ilkka Korteniemi on toiminut yrittäjänä viimeiset 14 vuotta omassa yrityksessään Koneliike Korteniemi ja päässyt kokemaan kelkkailun kehittymisen aitiopaikalta.

Ilkka Korteniemi on toiminut yrittäjänä viimeiset 14 vuotta omassa yrityksessään Koneliike Korteniemi ja päässyt kokemaan kelkkailun kehittymisen aitiopaikalta.

”Kaikki koneet kiinnostivat pienenä ja kelekat oli jostaki syystä alusta asti se ykkösjuttu”

Rovaniemeläinen yrittäjä Ilkka Korteniemi on toiminut 14 vuotta kelkkailualalla ja päässyt kokemaan näköalapaikalta kelkkailun muutokset ja kelkan kehittymisen entistä monipuolisemmaksi laitteeksi.

-Vapaa-ajan puolella on siirrytty urheilukelkoista pidempiin crossover-kelkkoihin ja hyötypuolella taas kelkat ovat kehittyneet aivan mahottomasti, Korteniemi kertoo.

Lapissa moottorikelkka nähdään myös tärkeänä elinkeinona.

-Se työllistää ja luo työmahdollisuuksia todella monelle. Joillekin se on työkalu ja toiselle se on se, millä bisnes tehdään. Joku tekkee kelkkoja ja toinen korjaa kelkkoja.

Yrittäjän mielestä parannettavan varaakin on: vielä enemmän pitäisi panostaa reitteihin, erilaisiin kelkan käyttöpaikkoihin, kilpaurheiluun ja luvallisiin freeride-ajoalueisiin eli metsässä umpihangessa ajamiseen.

-Olisi tärkeää, että harrastusmahdollisuudet ja -paikat säilyvät ja kehittyvät.

Korteniemi kuitenkin toivoo lajille lisää perheulottuvuutta. Ruotsissa kelkkailu on koko perheen ajanviettotapa, mitä se ei vielä Suomessa ole samassa mittakaavassa.

-Kelkka on talvella hieno tapa liikkua luonnossa. Pääset äkkiä sellaisiin paikkoihin, mihin muuten et pääsisi. Tässäkin Rovaniemen ympärillä on hienoja laavuja, maastoja, mökkejä, jotka ovat saavutettavissa kelkalla reittejä pitkin, Korteniemi listaa.

Kelkkojen kehittyminen ollut hurjaa

Kelkoilla on nykyisin turvallista liikkua pitkiä päivätaipaleita ja ne ovat pienempi kulutuksisempia, hiljaisempia sekä luotettavampia. Näiden muutosten myötä naisten on myös ollut helpompi aloittaa kelkkailu, sillä kelkat ovat olleet kevyempiä ja helpommin ohjattavissa.

-Kun 20 vuotta sitten 200 -300 kilometrin päivätaival oli ”wau”, nyt se on pikku juttu. Se onnistuu kaikilta, Korteniemi kertoo.

Korteniemen mielestä muutokset tulevat jatkumaan ja näkeekin kelkkailun elinvoimaisena vielä jatkossakin. Myös matkailu on luonut kelkkapuolelle aivan uuden bisneksen. Usein matkailukohteita ei ole mahdollista saavuttaa, muuten kuin kelkoilla. Tulevaisuudessa myös laadukkaaseen vapaa-aikaan panostaminen on yksi nouseva trendi Korteniemen mukaan ja siinä pitäisi olla mukana.

-Vaikka mennee muiden kelkkailun parissa nää talvet, aina pyritään ajamaan, kun mahdollista. Kelkkailen monella tavalla, jotta pystyy sitten asiakkaalle kertomaan ja he näkisivät, kuinka monipuolinen juttu kelkkailu on. Olen myös ylpeä tästä harrastuksesta ja elämäntavasta. Eräs erittäin viisas kelkkamies sanoi kerran, että kelkkailu on lappilaisten purjehdusta.

Lapista kelkkailun monitoimialue?

Jari Heikkilän omistamassa Tarvikekeskuksessa kelkkamyynti on yksi kantava voima. Moottorikelkkojen myynti alkoi yrityksessä vuonna 1990 ja Heikkilä näkee kelkkailun luovan elinmahdollisuudet niin hänen perheelleen kuin työyhteisölle.

-Kelkkailu on tuonut elämääni vaihtelevaisuuden, niin kuin vuodenajatkin. Uutta kautta aina odotetaan, Heikkilä kommentoi.

Vaikka työn kautta yrittäjä-isä on tiiviisti kelkkailun parissa, käyttää hän laitetta vähemmän vapaa-ajallaan ja enimmäkseen vain liikkumisvälineenä pilkkiharrastuksen parissa.

-Nykyisin tulee ajettua noin 1500 – 2000 km kuukaudessa, mutta nuorempana luvut olivat lähemmäs 10 000 km. Kaveriporukoissa ajettiin omatoimisafareita, jotka jäivät lähtemättömästi mieleen. Oi niitä aikoja, Heikkilä muistelee menneitä.

Kelkkailu tuli tutuksi Heikkilälle 70-luvun puolivälissä isän omistaman kelkan myötä. Sieltä jäi kipinä lajiin ja muutettuaan myöhemmällä iällä takaisin synnyinpaikalleen Ranualle, piti heti hankkia oma kelkka.

Tulevaisuudessa Heikkilä näkee turistikelkkailun olevan entistä tärkeämmässä asemassa. Lapilla on hyvät mahdollisuudet tehdä alueesta kelkkailun monitoimialue kehittämällä palveluja harrastuksen ympärille ja ylläpitämällä moottorikelkkailun virettä.

-Kelkkailu on harvoja harrastelajeja Lapissa, varsinkin pienillä paikkakunnilla. On tärkeää, että suojelemme tätä harrastusta kaikin keinoin, Heikkilä kertoo.

Kelekkamessut

Tutustu kelkkailuun ja tule jakamaan parhaimmat kelkkamuistosi Lapin Kelekkamessuilla 4.-5.11.2017 Rovaniemellä

Nettisivut: https://www.lapinmessut.fi/kelekkamessut/

Facebook: https://www.facebook.com/Kelekkamessut/

Instagram: @Kelekkamessut

Vielä ehdit ostaa ennakkoliput verkkokaupasta osoitteessa https://www.lapinmessut.fi/kelekkamessut/


Log out of this account

Leave a Reply